Nieuws

Er zijn verschillende apparaten die van je 'normale' keuken een slimme keuken maken. Maar wat is nou precies een slimme keuken? En welke apparaten heb je hiervoor nodig? In deze blog leg ik alles uit.


Wat is een slimme keuken

Een slimme keuken is een keuken met slimme apparaten. Deze apparaten zijn verbonden met wifi en zijn via een app te besturen, zowel vanaf de bank als op afstand. Zo kan je vanuit de supermarkt kijken wat er nog in je koelkast staat. Of alvast de oven aanzetten op weg naar huis. Zo heb je dus 24/7 controle over al je apparaten. 

Een bijkomend voordeel is dat de apparaten middels verschillende programma's afgestemd kunnen worden op jou persoonlijke behoeftes. Hierdoor worden de apparaten energiezuiniger!


Maar welke apparaten maken nou van je keuken een slimme keuken ? Hieronder heb ik de verschillende apparaten op een rijtje gezet.

  1. Slimme koelkast
  2. Slimme blender
  3. Slimme oven
  4. Slimme vaatwasser
  5. Slimme koffiemachine


Slimme koelkast
Een slimme koelkast is verbonden met wifi en is op afstand te bedienen middels een app. Handig als je in de supermarkt staat en niet meer weet of je een product al in huis hebt, dan kan je via de app zien wat er nog in de koelkast staat. Dit is mogelijk door een ingebouwde camera in de koelkast. Middels de app kan je ook de temperatuur van de koelkast op afstand instellen.

Er zijn zelfs al koelkasten met een ingebouwd tablet in de deur. Een voorbeeld hiervan is de Samsung Family Hub. Op deze tablet is van alles mogelijk. Zo kan je het weer bekijken, je agenda bekijken of muziek afspelen via de ingebouwde speakers. Heb je een Samsung tv? Dan kan je zelfs de de film op de tablet spiegelen, zo mis je niks van de film tijdens het koken.

Slimme koelkasten zijn ook energiezuiniger. Zo kan je bepaalde delen meer koeling geven dan andere delen zodat producten langer vers blijven. Ook hebben veel slimme koelkasten een transparante koelkast deur, dan hoef je de deur niet meer open te doen om te kijken wat er in de koelkast staat.

Meer informatie over slimme koelkasten vind u hier.

Shop hier slimme koelkasten


Slimme blender
Een slimme blender is een blender met slimme functies. Zo kun je de blender verbinden met een app op je smartphone of tablet. In de app staan vooraf ingestelde programma's met de juiste snelheid en mixtijd. Hierdoor word jou recept altijd op de beste manier gemixt, ook zorgt dit ervoor dat de blender energiezuiniger is doordat je nooit te lang aan het mixen bent. Ook kun je in de app tal van recepten vinden.

Slimme blenders hebben ook een weegfunctie, zo kun je altijd je producten wegen in de blenderkan. Sommige blenders hebben een geïntegreerde weegschaal, andere blenders hebben een bijbehorende weegschaal. Let wel op, deze moet je vaak los aanschaffen.



Slimme oven
Een slimme oven is verbonden met wifi, zo kan je de oven bedienen via een app op je smartphone of tablet. Handig als je onderweg bent en de oven alvast wilt voorverwarmen. Slimme ovens hebben ook automatische programma's zodat jou gerecht altijd perfect wordt bereid met de juiste temperatuur en tijdsduur.

Ook qua veiligheid zijn slimme ovens een goede keus, zo zijn er ovens die je kan verbinden met je slimme rookmelders. Wanneer de rookmelders dan rook detecteren wordt de oven automatisch uitgeschakeld. Ook zijn er ovens met speciale kinderbeveiliging op de deur.

Het reinigen van je oven is nog nooit zo makkelijk geweest als met een slimme oven. Slimme oven hebben reinigingsprogramma's die de oven van binnen schoonmaakt, soms hoef je er dan alleen nog maar een doekje door te halen.


Slimme vaatwasser
Een slimme vaatwasser is verbonden met wifi, hierdoor is het mogelijk om de vaatwasser te bedienen via een app op je smartphone of tablet. Zo kan je de vaatwasser op afstand aan zetten. Ook staan er verschillende wasprogramma's in de app. Sommige slimme vaatwassers laten je nog extra wasprogramma's downloaden waardoor je specifieker kan schoonmaken.

Er zijn ook slimme vaatwassers met ingebouwde zeepdispensers. Die stop je vol met wasblokjes, en de vaatwasser gebruikt automatische de juiste hoeveelheid voor het wasprogramma. Sommige slimme vaatwassers hebben ook nog sensoren die meten hoeveel vaat er in de vaatwasser zit. Hierop past de vaatwasser dan automatische de hoeveelheid water en de duur van het programma. Dit maakt de vaatwasser ook nog een water en energiezuiniger!

Qua veiligheid kan een slimme vaatwasser ook een slimme investering zijn. Sommige slimme vaatwassers hebben een ingebouwd slot. Dat kun je openen met de app, maar ook sluiten. Hierdoor is het voor kinderen dus niet mogelijk om de vaatwasser te openen.

Shop hier volledig geïntegreerde vaatwassers
Shop hier half geïntegreerde vaatwassers
Shop hier vrijstaande vaatwassers

Slimme koffiemachines
Een slimme koffiemachine is verbonden met wifi en op afstand te besturen via een app op je smartphone of tablet. Vaak kan je in de app ook meerdere gebruiksprofielen aanmaken, zo kan iedereen zijn favoriete koffierecepten opslaan en ze makkelijk terugvinden. Met koffierecepten kan je de sterkte, hoeveelheid en temperatuur instellen. Ook kan je unieke koffiespecialiteiten terugvinden in de app.

Ook onderhoud wordt een stuk makkelijker met slimme koffiemachines. Zo beschikken sommige slimme koffiemachines over automatische ontkalkers. Dan heb je daar geen omkijken meer naar en het verbetert ook nog eens de smaak en kwaliteit van je koffie. Ook begeleid de app je in het onderhoud middels instructievideo's.




Al met al is er veel verschillende keuze in slimme apparaten en ook nog eens de verschillende merken voor je slimme keuken. Ieder merk heeft zo zijn eigen functies en voor- en nadelen. Dus let vooral goed op alle product specificaties.

Tot slot: Slimme apparaten zijn over het algemeen duurder dan niet slimme apparaten, dus denk goed na en doe goed onderzoek tot je overgaat tot een koop. Hiertegenover staat wel dat slimme apparaten over het algemeen energiezuiniger zijn en ze zijn een hele vooruitgang in het gebruiksgemak.