Nieuws

Simpel gezegd is een smart home een huis vol met slimme apparaten. Maar wat houdt dat nou precies in?


Een smart home

Een smart home staat vol met slimme apparaten die energie zuiniger zijn en voor meer gemak zorgen. Slimme apparaten zijn met bluetooth en/of wifi verbonden. Daardoor kan je de apparaten via een app op je smartphone of tablet bedienen. Zo kan je vanaf je bank je gordijnen laten sluiten, of de verlichting in heel het huis veranderen.

Als je, je slimme apparaten vanaf buitenshuis wilt besturen dan zal je deze moeten verbinden met wifi. Vaak kan je dit niet rechtstreeks doen maar door middel van een bridge. Je verbindt je slimme apparaten aan de bridge via bluetooth en de bridge is verbonden met wifi. Het voordeel hiervan is dat je al je slimme apparaten kan besturen via de app van de bridge, zelfs vanaf je vakantie adres zolang je smartphone met internet is verbonden.

Het zelfde geldt voor een Smart home hub. Via de Smart home hub zijn je apparaten ook verbonden met wifi. Door al je slimme apparaten te koppelen aan een Smart Home Hub is het mogelijk al je apparaten via 1 app te besturen. Een voorbeeld van zo'n systeem is: Google Nest Hub. Dan kan je al je gekoppelde apparaten via de Google Home-app besturen. Als je hier ook nog een Google Nest Audio aan verbindt kan je je gekoppelde apparaten via je stem besturen.

Het verschil tussen een smart home hub en een bridge leg ik uit in deze blog.


Wat kan je allemaal met een smart home

Zoals hierboven al benoemt maakt een smart home je leven een stuk makkelijker. Door al je apparaten aan een Smart hub te koppelen kan je jezelf ontzien van handelingen. Zo kan je spraakgestuurd apparaten aan of uit zetten. Ook is het mogelijk om bepaalde apparaten op tijd te laten werken, zodat ze vanzelf op een bepaalde tijd aan of uit gaan. Slimme verlichting kan je zelfs zo instellen dat ze op een bepaalde tijd van kleur veranderen. 

Met een Smart home maak je ook je huis energie zuiniger. Slimme apparaten verlagen je energieverbruik doordat ze efficiënter te werk gaan. Een slimme koelkast bijvoorbeeld verkoeld delen van de koelkast anders zodat je groente beter vers blijft. Er zijn ook koelkasten waarbij je door de deur heen kan kijken. Andere apparaten zoals een oven, vaatwasser of koffiemachine hebben voorgeprogrammeerde programma's voor het beste resultaat, maar door de efficiëntie van de programma's zijn ze toch energiezuiniger.

Een Smart home is ook een hele vooruitgang in de veiligheid. Zo heb je slimme deursloten, videodeurbellen en alarmsystemen. Vanaf je telefoon kan je meekijken met de deurbel wie er voor de deur staat. Via de IP camera's kan je alles rond je huis in de gaten houden vanaf je smartphone, waar je ook bent. De Alarmsystemen zijn uitgerust met raam en deur sensoren zodat inbrekers nergens meer ongezien binnen kunnen komen. En de slimme deursloten zijn te openen via je telefoon of een speciale tag.


Kortom, een smart home zorgt voor meer gemak en comfort en dat terwijl het energiezuiniger en een stuk veiliger is.