Nieuws

Wilt u van uw huis een smart home maken en vraagt u zich af wat nou het verschil is tussen een hub en een bridge? Lees dan vooral verder.


Bridge
Een bridge is het 'hart' van je smart home. De bridge is verbonden met je wifi en je slimme apparaten koppel je aan je bridge via bluetooth. Het voordeel van een bridge is dat je, je slimme apparaten ook op afstand kunt besturen. Een tweede voordeel is dat je nu alle apparaten via 1 app kan besturen i.p.v. dat je voor elk apparaat een andere app nodig hebt. Met een bridge kan je ook routines instellen zodat bijvoorbeeld je slimme verlichting op een bepaalde tijd automatisch aan of uit gaat.

De meeste slimme apparaten werken via bluetooth. Hierdoor kan je ze alleen besturen met je smartphone of tablet als je in het bluetooth bereik bent. Door je slimme apparaten aan een bridge te koppelen zijn ze via die bridge met wifi verbonden. Hierdoor kan je ze altijd en overal besturen met je smartphone of tablet als je verbonden bent met internet. Als je ook nog eens een voice assistent aan je bridge koppelt kan je al je slimme apparaten besturen via spraak.

Let wel op bij de aanschaf van een bridge. Een bridge is namelijk vaak merk specifiek. Ook is het per bridge verschillen hoeveel verschillende apparaten je kan koppelen aan de bridge. Bij de ene is dat 30 apparaten en bij de ander is dat 50 apparaten.

Shop hier uw bridges

Hub
Ook een smart hub is het 'hart' van je smart home. De smart hub is verbonden met je wifi en je slimme apparaten koppel je weer aan de hub middels bluetooth. Zo kan je al je slimme apparaten besturen via 1 platform. Dit kan op afstand met je smartphone of tablet als deze verbonden zijn met internet of thuis vanaf de bank met spraak of via je hub met beeldscherm.

De meeste slimme apparaten werken via bluetooth. Hierdoor kan je ze alleen besturen als je binnen het bluetooth bereik van je slimme apparaat bent. Door je slimme apparaten te koppelen aan je smart hub zijn ze in essentie ook verbonden met wifi. Hierdoor kan je de slimme apparaten altijd en overal besturen als je verbonden bent met het internet. Een bijkomend voordeel is dat nu alles via 1 app kan i.p.v. dat elk apparaat zijn eigen app heeft.

Tegenwoordig heb je al hubs die met spraak te besturen zijn. Zo kan je, je slimme apparaten besturen zonder dat je de app nodig hebt. Praat thuis vanaf de bank tegen je smart hub en bestuur op deze manier al je slimme apparaten.

Ook heb je tegenwoordig al hubs met een smart display. Met het smart display kan je al je slimme apparaten besturen. Maar dat is nog niet alles. Met het smart display kan je ook kijken wie er voor je voordeur staat met een slimme deurbel. Daarnaast kan je ook je agenda bekijken, een route plannen en nog veel meer op je smart display. Er zijn zelfs al smart displays met een camera zodat je kan videobellen.

Let wel op bij de aanschaf dat je slimme apparaten compatibel zijn met je smart hub platform.


Conclusie
In de basis lijken een hub en een bridge op elkaar. Ze zijn allebei het 'hart' van je smart home en zorgen ze er allebei voor dat je al je slimme apparaten op afstand kan besturen via 1 app. Je kan op beide routines instellen en zorgen ze voor meer gebruiksgemak.

Wel is het zo dat een smart hub wat uitgebreider is dan een bridge.
Een bridge is in essentie alleen een koppeling voor je apparaten. Je moet je slimme apparaten altijd via een app besturen. Wil je dit middels spraak doen dan zal je apart een voice assistent aan je bridge moeten koppelen.
Een hub is een platform waarmee je, je slimme apparaten koppelt en daarnaast is het vaak al met een ingebouwde voice assistent. Ook kan je een hub uitbreiden met een smart display waar je tegenwoordig zo goed als alles mee kan.